Eerstejaars bezoeken GaiaZOO

Om de nieuwe leerlingen van het eerstejaar welkom te heten en de leerlingen op een leuke manier met elkaar te laten kennismaken, trokken leerkrachten en leerlingen een dag naar GaiaZoo. Een dag waar heel wat gelachen werd en waar leerlingen elkaar beter leren kennen. Na deze dagen waren ze klaar om te starten met hun eerste echte schooldag! Veel succes!

 

Verdienstelijke leerlingen gehuldigd

Op woensdag 25 mei werden de verdienstelijke leerlingen van de provincie gehuldigd op het provinciehuis te Hasselt. Ook de PTS mocht 12 leerlingen laten proclameren en dit voor alle sportprestaties die geleverd werden.

 

PTS-bier voorgesteld

Op vrijdag 20 mei werd het bier Tazettein voorgesteld in Hasselt. Dit schooloverstijgend roject van 4 Limburgse scholen (PTS - PHH - PIBO - PIKOH) heeft een lekker bier opgeleverd waar u zeker nog va ngaat horen! De naam van het bier werd gevonden door een leerling: lees de naam eens van achter naar voor...

 

PTS-Quiz tvv India

Op vrijdag 22 april quizten 35 ploegen in de sporthal van de PTS. Deze quiz werd voor de tweede keer georganiseerd door de school. Alle opbrengsten gaan integraal naar de technische school in Jaipur (India). Deze school wordt reeds een 4-tal jaar ondersteund door de PTS. Voor volgend najaar is het derde bezoek aan de school gepland. Met de opbrengsten van deze quiz zal camera-bewaking in de school worden geïnstalleerd zodat ook meisjes zich veilig voelen en de weg naar het onderwijs vinden.

 

PTS start met Lego-education

Techniek leren saai? Dat kan je met het gebruik van Lego-Education niet zeggen! LEGO Education leermiddelen zijn ontwikkeld op basis van de Lego Leermethodiek waarbij de focus ligt op creatief en actief leren. Ook onze school is hier mee gestart en zal ook voor enkele basisscholen de middelen en knowhow ter beschikking stellen. Een nieuwe uitdaging van modern onderwijs!

 

Sinterklaas op bezoek

Op vrijdag 4 december werden de leerlingen van het eerte jaar verrast met een bezoek van de Sint en zijn pieten. Naast een aantal anecdotes wist de Sint de leerlingen te vertellen dat hij tevreden was over hen. Als beloning kregen ze allemaal snoegoed mee en een handige PTS-rugzak. Benieuwd of hij ook volgend jaar de weg naar de PTS weer zal vinden...

 

Netwerkdag CLW

Voor de eerste keer hield het CLW (Centrum Leren en Werk) van onze school een netwerkdag voor Maasmechelse bedrijven. Doel was de band tussen school en bedrijfswereld te versterken. Dankzij de uitleg van de werking van het centrum, de rondleiding en de concrete besprekingen per werkveld, werd deze dag als zeer zinvol en aangenaam beschouwd. Tijdens de afsluitende walking-dinner werd - op vraag van de bedrijven - besloten om dit in de toekomst verder te zetten en zelfs uit te breiden.

 

Leerlingen bezoeken Mota Campania

In het kader van de lessen geschiedenis bezochten de leerlingen van de PTS de tentoonstelling Mota Campania in Maasmechelen. Voor het eerst wordt een fascinerende collectie archeologische vondsten, gaande van de steentijd tot de vroege middeleeuwen, aan het publiek getoond. De interactieve tentoonstelling nam de leerlingen mee op een duizelingwekkende reis doorheen maar liefst 75 000 jaar mysterieuze Maaslandse geschiedenis.

Uit de zeer lovende reactie van de gids, kunnen we afleiden dat de leerlingen meer dan geboeid het verhaal uit het verleden gevolgd hebben.

 

Inschrijvingen

 

Oud-leerlingenbond op pad

Naar jaarlijkse gewoonte trok de oud leerlingenbond van de PTS er weer op uit. Op die manier blijven de PTS-harten kloppen en kunnen verhalen van vroeger en nu gekoppeld worden. Tijdens de juni-uitstap genoten de leden van een leerrijke en gezellige dag in Namen. Ook zin om lid te worden van de OLB? Neem dan gerust contact op met de school!

 

PTS zamelt € 3500 in voor India

Zaterdag 30 mei overhandigde de PTS een cheque ter waarde van 3500 euro aan Sanjay, één van de hoofdmedewerkers van de Technische School in India. Dankzij de kwis die de school organiseerde in maart en het Foot for India-zaalvoetbaltornooi van mei kwam de school aan deze mooie som. Tijdens zijn speech sprak Sanjay zijn waardering uit en liet hij ook weten dat menselijke waarden iets zijn wat in onze maatschappij vaak vergeten wordt. Als school zijn we er zeker van dat we met onze twee geslaagde acties de DPS in India weer een stuk verder helpen.

 

Wedstrijd vliegtuig bouwen

 

Leerlingen winnen de PTS-cup van de leerkrachten

Traditiegetrouw begon de krokusvbakantie voor de leerlingen met de grote PTS-cup finale. De winnende leerlingenploeg nam het onder het supporterend oog van de hele school op tegen de leerkrachten. Heel even zag het er naar uit dat de leerkrachten geschiedenis gingen schrijven en de match gingen winnen, maar in de slotminuten haalden de leerlingen hun zoveelste overwinning binnen.

 

60 jaar PTS!

Dit schooljaar bestaat onze school 60 jaar. Natuurlijk willen wij dat niet onopgemerkt laten voorbijgaan... Achter de schermen werkt het feestcomité hard om het schooljaar met een knaller af te sluiten... Hou daarom zaterdag 27 juni alvast vrij en wij beloven een mooi feest vol ambiance! Meer info volgt...

 

De PTS steunt India

De voorbije dagen trokken de leerlingen van de school over de Pauwengraaf en zochten ze de antwoorden op de vragen voor de India-zoektocht.
Op die manier wil de school geld inzamelen voor het project dat ze ondersteunen bij de oprichting van een technische school in Jaipur (India). Tevens leren de leerlingen het project beter kennen en worden ze geconfronteerd met de armoede in India.
Tijdens de herfstvakantie zal een kleine delegatie van de school naar Jaipur trekken om de oprichting verder te finaliseren. Op het einde van de week zal de ingezamelde som geld worden bekend gemaakt.
Leerlingen die deelgenomen hebben, maken kans op een VIP-filmticket in Euroscoop.

Wil je de trip naar India volgen? Kijk dan op www.bloggen.be/hasanpura

 

Leerlingen LO schitteren op de veldloop in Maasmechelen!

De leerlingen van de sportafdeling van de PTS hebben op woensdag 17 september hun steentje bijgedragen bij de organisatie van de veldloop in Maasmechelen. Ze stonden ondermeer in voor het begeleiden en voorlopen van de leerlingen van de lagere scholen.

Zelf namen ze ook deel aan de loop en niet zonder resultaat: bij de meisjes werd Vasilia knap eerste en bij de jongens kleurde het podium volledig PTS met Leandro, Nik en Ian!

 

INSCHRIJVEN?

 

7 Hout in de prijzen op de Young Talent Award

Dit jaar werd in Maasmechelen voor de eerste keer de Young Talent Award uitgereikt. Het initiatief werd genomen door de Rotary Club Lanaken-Maasland. Hiermee willen ze het technisch onderwijs in de kijker zetten. In het totaal werden meer dan 30 leerlingen van de secundaire scholen genomineerd.

Uiteindelijk waren het de leerlingen van het 7de jaar hout die zich zelf bij één van de vijf laureaten mochten rekenen. De keuken die zij maakten werd in mei geplaatst voor het provinciaal project “Beestig Wijs” in Kortenaken.

Met deze prijs is de PTS niet aan zijn proefstuk toe. De leerlingen van het zesde jaar elektromechanica behaalde eerder dit jaar de tweede prijs op de Peter Heller Talen Award en een leerling van het 4de jaar hout mag zichzelf de beste Limburgse leerling noemen op de Vlaamse houtproef.

 

Eerste graad bezoekt Parijs

De leerlingen van de eerste graad bezochten Parijs. Vroeg uit de veren want er stond heel wat op het programma: Arc de Triomphe, Champs Elyseé, Hotel des invalides, Eiffeltoren, Sacre Coeur, Montmarte... Dit alles werd gesmaakt door de leerlingen. De tweede dag was er tijd voor ontspanning en konden de leerlingen uren lang genieten van de spannende attracties in Disneyland Parijs. Voor de leerlingen twee onvergetelijke dagen!

 

Tweede graad BSO naar München

De leerlingen van de tweede graad BSO trokken naar Duitsland voor enkele zeer boeiende bedrijfsbezoeken. Leerlingen hadden duidelijk ogen te kort bij het bezoek aan de fabrieken van BMW. Ook de andere bedrijven die op het programma stonden wekten heel wat interesse. Als er dan ook nog eens een bezoek aan de Allianz-arena op het prgramma stond, kon de studiereis helemaal niet meer stuk.

 

Tweede prijs voor 6EM op de Peter Heller Talent Award!

De leerlingen van het 6de jaar elektromechanica gingen donderdag met de tweede prijs lopen op de Peter Heller Talent Award. Deze wedstrijd staat open voor alle eindwerken van de laatste jaars van TSO en BSO. Hun elektronische speeltuigen en klimrobot oogstten veel bijval bij de juryleden en de bezoekers.
Ook de leerlingen van het 6de jaar BSO lassen pronkten met hun 3m hoge wereldbol die zeer binnenkort vereeuwigd worden aan het bedrijventerrein van Metes in Lanklaar.

 

Tweede prijs op de Vlaamse Houtproef

Jeffrey Spijker (leerling 4HOUT) behaalde vrijdag de tweede prijs op de Vlaamse Houtproef Limburg. Enkele weken geleden kregen de leerlingen hout vanalle Vlaamse scholen één dag de tijd om een houtwerk te maken. Zijn prestatie kwam als tweede uit de bus naast meer dan 100 andere inzendingen. De beste resultaten van Limburg stoten nu door naar de Vlaamse finale!

 

Voetbal leerlingen - leerkrachten

Het LO-team van de PTS heeft de voorbije weken weer een groots intern zaalvoetbaltornooi georganiseerd. Gedurende vele middagen hebben de leerlingen gestreden voor een plaats in de finale. Deze finale werd uiteindelijk gewonnen door de 'Mufida's'.
Als kers op de taart mag deze ploeg het op vrijdagmiddag - onder het supporterende oog van alle leerlingen! - opnemen tegen de leerkrachtenploeg. Dit is intussen een traditie. Of de traditie dat de leerlingen ook dit jaar weer met de eer gaan lopen wordt verder gezet weten we aan het begin van de krokusvakantie...

 

Leerlingen van 4IW maken een eigen website

De leeringen van 4IW hebben de laatste lessen gewerkt rond proefjes ivm anorganische chemie en hebben hier eeneigen websites rond gemaakt.

Ze hebben hier veel moeite in gestoken en het zou dan ook wel leuk zijn als hun websites bekeken worden. Het resultaat mag in elk geval gezien worden!

Je kan de sites terugvinden via de gemeenschappelijke website www.4iwpts.tk

 

 

Sint bezoekt de PTS

Vrijdag bracht de Sint een bezoek een de PTS. 's Morgens hadden zijn pieten voor het personeel aan een gepersonaliseerd fleece-dekentje gebracht met het opschrift 'PTS, een warme school'... 

's Namiddags bracht hij dan zelf een bezoekje en kregen de leerlingen van de eerste graad een mooie rugzak van de PTS. Wij hebben de Sint in elk geval opnieuw geboekt voor volgend jaar...

 

Twee medailles op Vlaams Kampioenschap Wielrennen

Op zaterdag 19 oktober trok de PTS met een twintig-tal leerlingen en 4 leerkrachten naar Zolder om deel te nemen aan het Vlaams Kampioenschap Wielrennen op de baan. In een hels tempo fietsten de leerlingen en collega's de vele rondjes op het circuit.
De PTS haalde twee medailles. Nik van 3LO behaalde zilver in zijn reeks en dhr. Vrancken werd derde in zijn reeks. Voor iedereen een superprestatie!

 

PTS werkt samen met Patro rond studieresultaten

Vanaf dit schooljaar zal de PTS alle leerresultaten van de leerlingen die voetballen bij Patro Eisden nauw opvolgen. De reden hiervoor is dat de school en de club merken dat leerlingen heel wat leerachterstand hebben, niet omwille van niet kunnen maar eerder door een foutieve tijdsbesteding voetbal - school. Op die manier willen beide partijen pro-actief tewerk gaan en slechte resultaten vermijden...

 

Leerlingen en personeel op Dwars door Hasselt

Een twintigtal leerlingen en personeelsleden trotseerden het gure weer van zondag 13 oktober om hun beste beentje voor te zetten op Dwars door Hasselt. En met resultaat: iedereen liep gezwind 3, 5 of 10 km. Voor Vasilia Gounakis (4LO) zat er zelfs een podiumplaats in op de 10km dames! Proficiat aan alle deelnemers.

 

PTS maakt houten box voor standbeeld

Vrijdag 20 september werd in Maasmechelen een beeld van Sofie Müller onthuld: "de mijnwerkersvrouw". Dit beeld past in het project Tuinwijk2020. De komende tijd zal het beeld te bezichtigen zijn in het cultureel centrum. Onze school zorgde ervoor dat het beeld mooi tot zijn recht komt in een grote houten box.

 

INSCHRIJVEN?

 

Dean wint Vlaamse Houtproef Limburg!

Ook dit jaar werd in het vierde jaar hout deelgenomen aan de "Houtproef", een wedstrijd waar over heel Vlaanderen 840 leerlingen uit 54 scholen, op hetzelfde moment een werkstuk moesten maken in een tijdspanne van één lesdag.
Dean Kelleners van 4HO heeft de eerste prijs in de categorie BSO  gewonnen in de Limburgse uitreiking. Tevens was hij ook de absolute winnaar over ALLE afdelingen bij de deelnemende Limburgse scholen met een score van bijna 85%. Hiermee strijdt hij op 7 juni in St Niklaas voor de Vlaamse titel. Wordt vervolgd...

 

Leerlingen autotechniek scholen bij voor hybride wagens

De leerlingen van 6 en 7 auto volgden de bijscholing "Veilig werken aan elektrische en hybride voertuigen" bij Educam te hasselt. De opleiding werd afgesloten met een theoretische en praktische proef. De geslaagde leerlingen krijgen krijgt het attest HEV2. Met dit attest mogen de leerlingen in de toekomst aan hybride wagens sleutelen.

 

4HOUT en de Vlaamse Houtproef

Ook dit jaar namen de leerlingen van 4HOUT deel aan de Vlaamse houtproef. Deze wedstrijd is een mooi voorbeeld van de samenwerking tussen de bouwsector en het onderwijs. Elke leerling moet een werkstuk maken in massief hout, en dit op één schooldag. Ze weten op voorhand neit wat er gemaakt moet worden. 's Avonds worden de werkstukken opgehaald voor de beoordeling. Benieuwd of de PTS net als vorig jaar bij de laureaten is...

 

PTS ALLSTARS KAMPIOEN...

Vele maandagavonden hebben ze gestreden, de PTS Allstars. De zaalvoetbalploeg van leerlingen en leerkrachten kon zich met weinig moeite een weg banen naar de kampioenentitel. Met een ruime voorsprong op de tweede in het klassement hebben ze terecht de 'beker' in handen...

 

PTS naar finale kikquiz!

Leerlingen van het derde jaar TSO hebben gedurende de voorbije weken meegedaan aan het project 'Kranten in de klas'. Eén van de onderdelen was het deelnemen aan de wekelijkse krantenkwis. Dat dit resultaat heeft opgebracht, bewijst hun aanwezigheid in Brussel op 7 mei. Als beste van de provincie Limburg zullen zij het opnemen tegen de andere Vlaamse provincies! Daar zal hun algemene kennis en hun actuele kennis getest worden... Wij duimen!

 

PTS start met bokslessen

Vanaf maandag 4 maart biedt de school zijn leerlingen de kans om gedurende enkele weken een initiatie boksen te volgen. Het opzet is tweeledig. Op deze manier kunnen leerlingen hun eventuele frustraties even uiten en zich afreageren in de vorm van een korte time-out. Daarnaast is het ook voor vele leerlingen een reden om 's middags op school te blijven en niet op straat rond te hangen. Momenteel zijn er al een 50 leerlingen die zich hebben kandidaat gesteld om deel te nemen!

 

Samenwerking PTS en Hasanpura (Indië).

De samenwerking tussen OPUS III en de PTS heeft een concrete gestalte gekregen. Half februari zal een delegatie van de school naar Hasanpura (Jaipur - Indië) trekken voor een eerste kennismaking en uitwerking van de samenwerking.
Doel is in de eerste plaats technische opleidingen te starten. Op die manier zullen de leerlingen van de secundaire school daar basisvaardigheden leren. Deze kunnen zij dan in hun verdere leven gebruiken. Het zal een boeiende maar erg confronterende eerste ontmoeting worden...

VOLG ALLES OP ONZE BLOG: www.bloggen.be/hasanpura

 

PTS-cup weer op volle toeren!

Op 14 januari startte in de PTS de fameuze PTS-cup, dit maal reeds voor de vijfde keer op rij! Tijdens deze cup nemen leerlingenploegen zaalvoetbal het tegen elkaar op. Streefdoel is de finaleplaats tegen de leerkrachtenploeg op 8 februari. Door deze cup vullen de leerlingen hun middag sportief in en leeft het zaalvoetbal in de hele school. Benieuwd welke ploeg dit jaar de fel begeerde leerkrachtenmatch haalt...

 

Leerlingen handel-administratie DBSO starten eigen winkel via leeronderneming.

Tijdens de leeronderneming ontdekken de leerlingen alle facetten van het ondernemerschap!  Ze starten met het schrijven van een ondernemingsplan, kiezen de goederen of diensten die ze aanbieden, brainstormen over een leuke naam, gaan op zoek naar goede leveranciers, openen een bankrekening, gaan op zoek naar investeerders, stellen een folder op, houden een boekhouding bij, enzovoort.

Deze manier van werken geeft de leerlingen ruimte om hun talenten (creativiteit, communicatie, technisch inzicht, rekenvaardig …) te ontdekken en ontwikkelen.   Een echte on-the-job-training, maar dan binnen de veilige schoolcontext.

Dit schooljaar starten we met twee leeronderneming. Op maandag-dinsdag runnen de leerlingen het winkeltje “ ’t Snoephuis” de donderdag-vrijdaggroep runt “PTS Shop”

Tijdens de pauzes verkopen ze frisdrank, snacks, snoepgoed en een gezond tussendoortje; fruit.

Na het succes van vorig jaar, heeft de school geïnvesteerd in een echte winkelruimte. Hierdoor stijgt de motivatie bij de leerlingen, ze hebben het gevoel of ze een echte winkel uitbaten.

 

DBSO kookt voor daklozen in Hasselt

Het is intussen een gewoonte dat leerlingen en personeel van het deeltijds onderwijs van de PTS zorgen voor een heerlijke maaltijd voor de daklozen van Hasselt. Dit is een samenwerking tussen de school en het CAD. Deze kwam enkele jaren geleden tot stand. De maatijd werd letterlijk en figuurlijk gesmaakt door de vele genodigden die zo voor minstens één avond een fijne feestgevoel kregen... Ook volgend jaar zal de Provinciale Technische School weer naar Hasselt trekken! Die belofte maakten zij aan de kerstman.

 

Afdeling Sport blijft scoren!

De herfstvakantie was nog maar net begonnen of enkele leerlingen en leerkrachten trotseerden de kou om te fietsen op Vlaams niveau op het circuit van Zolder. En met resultaat! De afdeling LO en Sport mocht weer twee keer het podium op: Bieke (6LO) behaalde in haar reeks de eerste plaats bij de dames, Alexander (6LO)  behaalde een tweede plaats binnen zijn reeks. Ook aan alle andere deelnemers een meer dan gewaardeerde proficiat voor deelname en enthousiasme!

 

Dwars door Hasselt 7 oktober 2012

De PTS zette letterlijk en figuurlijk zijn beste beentje voor op Dwars door Hasselt, één van de grote Limburgse loopwedstrijden. Leerlingen en leerkrachten genoten van het mooie weer en de vele supporters tijdens de 3, de 5, de 10 of de 15 km. Iedereen haalde tevreden de eindmeet en ... Vasilia Gounakis uit het derde jaar TSO Lichamelijke Opvoeding en Sport mocht met trots de prijs voor derde dame op de 10 km in ontvangst nemen!

 

Eerste gediplomeerden TSO LO en Sport

In juni 2012 mocht de PTS de eerste lichtingen leerlingen die de afdeling TSO Lichamelijke Opvoeding en Sport volgden hun diploma geven. Het was in september 2008 dat Steven Dufour het startschot gaf voor deze afdeling. Nu - 4 jaar later - kunnen enkele leerlingen hun verdere studies aanvatten met hun diploma op zak!

 

School tracteert leerlingen op een ijsje!

Onze leerlingen werden na hun laatste examen verrast met enkele ijskarren op de speelplaats. Op die manier konden zij met een lekker lekijsje al proeven van de zomervakantie. Nu is voor hen nog even wachten op de eindresultaten...

 

Oud-leerlingenbond naar Gent

Jaarlijks komt de oud-leerlingenbond van de PTS bijeen voor een leerrijke en leuke uitstap. Zo stond dit schooljaar reeds een bezoek aan Veldeman op het programma. Zaterag 9 juni trokken ze met de vernieuwde PTS-bus naar Gent om daar de sfeer van het verleden op te snuiven en weer heel wat herinnering van de PTS-tijd boven te halen...

 

Sergei Ksiondzyk stagiair van het jaar!

Sergei Ksiondzyk, leerling van 6EM, werd door VOKA verkozen als stagiair van het jaar voor het secundair onderwijs! In het totaal waren er in Limburg honderden stagiairs. Uiteindelijk belandde hij in de top 77 en mocht hij in een volle zaal in Kinepolis Hasselt de Award in ontvangst nemen.

 

Leerlingen en leerkrachten geven de schoolbus een nieuwe look

Leerlingen en leerkrachten van de afdelingen lassen, auto en carrosserie werken hard aan onze schoolbus. Deze wordt volledig vernieuwd. Zowel de buitenkant als de binnenkant krijgen een serieuze facelift. Binnenkortzal de vernieuwde bus afgewerkt zijn en in het straatbeeld te zien zijn.

 

Leerlingen van de PTS bij Limburgse winnaars

Twee leerlingen van 4HOUT mogen zichzelf bij de trotse winnaars van de Vlaamse Houtproef Limburg rekenen. Davy de Wit en Atay Gultekin zullen op 8 juni weten of zij ook bij de besten van Vlaanderen zijn. In elk geval is de Limburgse prijs een mooie prestatie van onze leerlingen.

 

Leerlingen van afdeling lassen bezoeken Airbus in Toulouse

Leerlingen van de afdeling lassen/metaal zullen dit schooljaar niet vlug vergeten. Zij kregen immers de unieke kans om het Airbus-fabriek in Toulouse te bezoeken. Nadien werden ze ook nog ontvangen bij ESAB in Parijs. Ze vonden het geweldig.